tirsdag den 27. september 2016

Sundhed kræver samskabelse

Sundhed
Sundhedsvæsenet har et stort spørgsmål: Hvordan gør vi befolkningen sunde?
I forsøget på at gøre noget forebyggende for sundheden i befolkningen har man lanceret den ene kampagne efter den anden. Store plakater, gode slogans og tv-reklamer. Hver gang har det gjort de sunde endnu sundere, men de usunde fortsætter med at være usunde.


Komplekst
Sundhed er komplekst. Det består af mange faktorer. Det hele hænger sammen og derfor understøtter faktorerne hinanden til noget positivt, men også til større og større mangel på sundhed. Komplekse problemer kan ikke løses med enkle løsninger.

Aktør
Når det gælder komplekse problemer har samskabelse noget at byde på. Særligt når det gælder trivsel. At være aktør i sit eget liv, er vigtigt for at være sund, og at blive aktør kan samskabelse tilbyde. Her indgår vi et ligeværdigt samarbejde, hvor vi som professionelle anderkender at vi ikke ved det hele, og ikke har alle løsninger. Vi bliver derfor nødt til at have vores samarbejdspartner til at deltage.

Plads til deltagelse
Vi skaber plads til deltagelse ved at lytte og være ydmyge. Vi giver mulighed for at deltage ved at hjælpe borgerne til at deltage. De skal måske lære hvordan. Men først og fremmest skal vi som professionelle kunne arbejde på deres præmisser.

Det besværlige
Vi kan ikke forvente at borgerne kan finde ud at deltage i vores system. Nogen kan, og det er dem der får fin hjælp af sundhedssystemet. Men dem der ikke kan, er det de professionelles opgave at kunne arbejde på borgernes præmisser. Lige meget hvor besværligt det er. Husk at det at det der er besværligt der er åbningen til at gøre noget nyt.

www.nisgmadsen.com

læs også: Samskabelse er ikke en akademisk øvelse

Ingen kommentarer:

Send en kommentar