onsdag den 13. april 2016

En Hurtigere Hest

"Hvis jeg havde spurgt mine kunder, hvad de ville have, havde de sagt 'en hurtigere hest'."


Det her citat fra Henry Ford er et citat som man kan glædes ved. Men det er en nostalgisk glæde. Det fortæller om en tid der ikke er mere.



Der var en gang at der var renæssance mennesker der var videnskabsfolk indenfor fysik, kemi, matematik og filosofi. Det var muligt engang at være i front over det hele.
Så kom der den moderne tid. Og her hører Henry Ford citatet hjemme. Det var her at videnskabsmænd var som Einstein. Enlige geniale mænd der lavede afhandlinger der forvandlede verden. Men der var også de første spor til at den tid vi lever i. Niels Bohr skabte et miljø på Niels Bohr instituttet, som tiltrak de bedste folk, og gav dem mulighed for at arbejde kreativt. Der var en fri tone og gode muligheder at tale frit. Det hårde hierarki havde Niels Bohr afskaffet.

Her blev der skabt videnskab på så højt et niveau at hvis der skulle være en mindeplade på facaden af bygningen for hver nobelpristager der havde arbejdet der, ville der ikke være plads nok. Det er der i hvert fald sagt i spøg.

Henry Ford er fra den moderne tid. Men modernismen er død. Verden er så kompleks at det ikke giver mening, ene mand at sætte sig og lave banebrydende afhandlinger. Det findes ikke mere. Vi bliver nødt til at arbejde sammen. Vi bliver nødt til at være flere og vi bliver nødt til at spørge vores “kunder”. Hvis vi vil have bedre svar en Henry Ford troede han ville få, så skal vi spørge bedre.

For det første kan man forestille sig at de svar vi ville få i dag, hvis vi spurgte, i virkeligheden ville være langt bedre. Vi er andre mennesker i dag end vi var for 100 år siden.

Derudover belyser det, at det at spørge rigtigt, er en kunst. Det at facilitere et rum der kan skabe fantastisk udvikling (som Niels Bohr gjorde det) er den vigtigste evne i dag. samarbejdsevnen, evnen til at få det fulde potentiale ud af hinanden, få den bedste version af den anden, det er de vigtigste egenskaber i dag.

Det var nok knap så betydningsfuldt hos Henry Ford.
Det er et sødt og dejligt citat. Og vi kan ønske os tilbage til den tid hvor man kunne sige sådan. Det er nostalgi.

www.nisgmadsen.com

Læs også: Gyldne løsninger