fredag den 29. august 2014

Ingen vil arbejde frivilligt for kommunen

Kursus
Jeg er på kursus i ledelse af frivillige, og da jeg fortæller at jeg er konsulent for kommunal frivillighed, ser vores lærer på os, og siger ganske kort: ”Der er ingen der vil arbejde frivilligt for kommunen”. Så blev det sat på plads. Det har alligevel været en af de sætninger der har sat sig i mit hoved. For jeg arbejder med at der skal være frivilligt arbejde i kommunen.

Billed titel: Frø og spire

Skranken
Men vores lærer havde ret. Ingen vil arbejde frivilligt for kommunen. Jeg har svært ved at se mig selv gå ind på rådhuset og trække et nummer, så op til skranken og bede om at blive frivillig. Det virker simpelthen som en urealistisk film. Desuden tror jeg at skranke-arbejderne ville blive ganske befippede hvis jeg gjorde det.

Arbejdsdag
Der er arbejdsdag i børnehaven. Legepladsen skal renoveres, og der skal skiftes sand i sandkassen. Forældre og bedsteforældre møder op og arbejder hele dagen. Der bliver lavet mad over bål og hyggesnakket mens der arbejdes. Det er et helt almindeligt scenarie, og det er frivilligt arbejde for kommunen.

Lokalsamfundet
Selvfølgelig vil vi hjælpe børnehaven, og de andre institutioner vi har kontakt med i vores lokalsamfund. Om de er kommunale eller ej. Vi vil gerne bidrage til at vores nærområde ser pænere ud eller bliver bedre at bo i.

Buttom-up
Ved frivillighed i kommunerne virker top-down ikke. Så er det jo KOMMUNEN der rekrutterer frivillige, og der er ingen der vil arbejde frivilligt for kommunen. Men hvis det kommer nedefra, endda med en til en rekruttering, så er jeg sikker på at der er masser der vil bidrage.

Decentralt
Frivillighed skal håndteres så decentralt som muligt. I det enkelte boligkvarter. I institutionen. Mennesker der kender hinanden og mødes. Hvad skal Kommunen så gøre? Den skal gøre det muligt for de enkelte institutioner at bruge frivillige, opfordre dem til det, lære dem at se mulighederne i det.

Men alle centrale tilmeldingsportaler duer simpelthen ikke. Så udfordringen for ledelsen af kommunen er at lære sig at sætte lokale processer i gang. 

www.nisgmadsen.com