fredag den 5. april 2013

Autoriteterne er væk

Autoriteten er væk.
Vi sidder her i postmodernismen, som ledere. Og vores autoritet er væk. Det er kun hvis vi giver mening, at vi bliver hørt. Det er kun hvis vi giver mening vi bliver brugt. Vi har kun lige så meget autoritet som vi får foræret.
Så helt enkelt vil jeg sige at du som leder ikke længere kan sige:
”Det er forbudt at…”
”Du skal…”
”Vi bliver nød til…”
Det kan være ligegyldigt. Autoriteten er væk. Så vi kan råbe så godt vi har lært, motivere så meget vi kan og kontrollere alt det vi synes, men meningsløst vil det være.
Billedtitel: Katte

På væggene
I Ungdommens Hus bliver væggene udsmykket hele tiden. I en organisk proces, forandrer husets vægge sig. Der skrives, tegnes og males. Men der er nogen vægge der får lov til at stå blanke og hvide. Det bliver holdt i hævd af de unge på huset. Var der en der kom til at male et forket sted, bliver det slettet. Det ville kun gøre en negativ forskel hvis vi satte et skilt op hvor der stod: ”Det er forbudt at male på denne væg”. Alle unge anerkender at det ville være tåbeligt at gøre.
Du skal
Jeg har virkelig prøvet at få noget igennem som en ordrer, men jeg fik det hele tilbage i hovedet. Det gjorde mig faktisk glad. En leder der giver ordrer vil kun opnå at personalet lader som om at de gør det de har fået at vide. Hvad får man ud af det? tilliden er ganske enkelt væk, og ting som kontrol og tvang kommer ind i billedet. Ikke et billede jeg tænker som konstruktivt.
Vi bliver nødt til
Det lyder egentligt godt nok, men mængden af handlemuligheder man kan se er væsentligt formindsket, når man starter en sætning sådan. En leder er medforfatter kan derfor ikke skrive historien om hvad der er nødvendigt, og hvad der ikke er. Det er kun hvis det har mening nok i sig for alle. Kan man kalde det et uformelt konsensus-demokrati?
Heldigvis er autoriterne væk.
Heldigvis er autoriteten væk. Det gør ikke verden nemmere, men måske afkræver den os en ærlighed, sårbarhed og ydmyghed, som vil være sund for opfattelsen af ledelse. Samarbejde bliver på en anden baggrund. Ikke en baggrund af magt, men en baggrund af respekt. Nogen siger at ledelse er at skabe følgeskab. Måske vil jeg forholde mig mere ydmygt til lederskab.