fredag den 19. april 2013

Halvdelen

”Halvdelen af alle unge har problemer”
Lyder overskriften på avisen. Jeg fik lyst til at omskrive det til: ”Kun Halvdelen af alle unge har problemer.”
Hvor er det ærgerligt at unge altid skal italesættes som nogen med problemer de ikke selv kan klare. Ja, ungdom er problematisk og udfordrende. At være ung er udfordrende og fyldt med problematikker, men hvis vi bliver ved med at tale om unge som nogen der kun er problemer, jo mere gør vi dem til problemer.

”Halvdelen af alle voksne har problemer”
Hvis jeg så den overskrift ville jeg tænke: hvor er de mennesker uden problemer?  Jeg kender dem ikke. Så nu får i lige et citat som jeg tror Johannes Møllehave har sagt:
”Hvis du vågner en morgen og ikke har ondt nogen steder, er du død.” Hvis vi ikke havde problemer var det nok fordi vi var døde.

Billedtitel: Find næsehornet


At være normal.
Et normalt liv er fyldt med usikkerhed og problemer. Som ung føles det måske lidt som en overraskelse man lige skal vænne sig til.
Bliver man spurgt om man har problemer er det vel svært at svare nej. Det ville også være synd for intervieweren. Jeg tænker nogle gange på hvad jeg selv ville svare på sådan et spørgsmål. Man kan også spørge sig selv hvilken konklusion spørgeren ville have, og hvad de har gjort for at nå der til.


At være
Unge tænker sig ikke fuldstændig om. De tænker ikke over alle konsekvenser for deres handlinger, og det er netop deres styrke. De er i stand til at gøre det umulige, og tænke det umulige, fordi der ikke er så mange bånd der binder. Så lad os give dem lov, og lad os være med.

Det bliver ikke nemt at være ung, og jeg tror bestemt ikke det bliver nemmere af at finde ud af at man har problemer man ikke kan håndtere. Har unge ikke altid håndteret problemer der er umulige at håndtere? Er det netop ikke det de kan? Det umulige?

Inspiration
Jeg blev spurgt om hvorfor jeg gerne ville være leder af ungdommens hus. Mit svar var at det var fordi jeg bliver inspireret. De unge er en daglig inspirationskilde. De gør tingene på andre måder end jeg ville gøre. Men der er en grund til at de gør det, og de har ofte fat i den lange ende. Så jeg lærer af de unge. Og når de giver mig lov til at være med, håber jeg at jeg også kan være til inspiration.