fredag den 1. august 2014

Modeller til at tæmme innovation

Modellers sorte magi
Modeller er dejlige. De er gode til kompleksitetsreduktion. Faktisk er de fantastiske til det. Men mange gange bliver de så indlysende, logiske og fantastiske at vi kommer i en trance. De udøver deres sorte magi, og vi følger dem uden at stille spørgsmål, uden at se os om.

Billedtitel: Kniv

I naturvidenskaben
I naturvidenskaben har man haft en holdning om at den smukkeste model, nok også var den mest rigtige. Og jeg har længe holdt meget af den holdning. Desværre kom kvantemekanikken ind og spolerer hele skønheden. Der er mange modeller til at beskrive vores verden, men kompleksiteten er så stor, så hvis vi skal prøve at forstå verden, skal vi gå videre til den næste model, og være klar over at selv en ret kompleks model har svært ved at rumme kompleksiteten i virkeligheden. Tænk bare på modellerne af et atom!

Modeller
Men modeller kan have så overbevisende en virkning, at vi pludselig synes at det er til at overskue. At med modellen kan vi se verden som den er. Men modellen er et par briller, som får dig til at se nogen ting, og andre ting bliver usynlige. Derfor bliver du blind for en række ting med modeller.

briller
Brillerne kan være gode nok, men det kan være en god ide at vælge en anden brille (model) og se igennem dem også. Så bliver det tydeligt hvad vi ikke kunne se, og at der er en masse vi ikke får at se. Niels Bohr sagde:” Vi kan se verden som den viser sig”. Vi får ikke verden at se som den er. Det vi ser, er afhængig hvad vi ser efter.

Komplekst som værdi
Kompleksitetsreduktion bliver svaret på det uoverskuelige. Der bliver produceret modeller når noget nyt opstår. Der er åbenbart ikke andre måder at arbejde med det komplekse på. Det synes jeg er ærgerligt. Der findes andre måder at arbejde med det komplekse på.

Innovation
Det komplekse er en værdi, og når der er nogen der dræber kompleksiteten ved at tæmme den med modeller, mister man måske netop det man søgte. Innovation er et godt eksempel. Jeg har set og hørt utallige modeller om hvad man skal gøre, når man skal gøre noget der ikke er gjort før. Det er som at prøve at gå nye veje ved at gå i andres fodspor.

Planlægning
Når komplekse ideer bliver tæmmet af modeller, bliver det også muligt at lave strategier og mål. Så bliver et også muligt at forudsige hvad der kommer til at ske, og planlægge forløb efter det. Så bliver det også muligt at lave handleplaner, og opgavebeskrivelser. Alt sammen papirer der i den grad giver mindre mulighed for at der sker noget man ikke havde regnet med. Det vi ikke havde planlagt var det nye. Nu er der ikke efterladt plads til innovation.