tirsdag den 8. november 2016

Fra bruger til aktør

Erfaringer fra et kompetenceudviklingsforløb
om samskabelse på 5 biblioteker i Region Midtjylland.

Fra starten var det vigtigt, at kursusforløbet havde en tyngde. Det skulle være et forløb, der kunne sætte en kulturændring i gang på de biblioteker, der deltog. Derfor skulle forløbet strække sig over 6 mdr., og dele af kurset skulle foregå i bibliotekernes kontekst.



I samskabelse anerkender vi relationers betydning, og derfor gjorde vi en indsats, for at kursisterne lærte hinanden at kende. Via bogen “Plads til deltagelse - en introduktion til kommunal samskabelse” af Nis Grønager Madsen blev der introduceret et sprog om samskabelse. En bred vifte af begreber blev sat på “sprogbuffeten” som et redskab for de kommende samtaler.

De tre hovedbegreber “Opgiv definitionsretten”, “Opbyg resurser” og “Faciliter deltagelse” blev gjort brugbare, og samtidig blev der undervist i at bruge biblioteket som en platform for samskabelse. Generøsitet er en vigtig indstilling, når vi vil starte en samskabelsesproces.

Begreberne gav kursisterne værktøjer til at give plads til deltagelse fra andre aktører. Samtidig fik de øje på resurser i deres lokalsamfund, de ikke havde fået øje på før. Der kom en lang række nye handlemuligheder på bordet, og kursisterne fik virkelig appetit på at arbejde samskabende.

Prøvehandlingerne blev forankret i deres kontekst, og derfor var de overskuelige at komme i gang med. Handling blev til erfaring, som igen gav nye handlemuligheder. Samtidig blev der bygget nye forventninger i lokalsamfundet, som så nye muligheder i bibliotekerne.


Bibliotekerne blev i stand til at gøre brugerne til aktører og tage ejerskab. Synet på bibliotekerne blev forandret hos brugerne, og det medfører nye samarbejder.

Der er opstået helt nye muligheder for bibliotekerne for at agere som en samskabelsesplatform. Nye initiativer vil blive skabt med brugerne som aktører og det vil gøre bibliotekerne og brugerne rigere på oplevelser. Besøg på biblioteker i dag er ikke kun
for at låne bøger, og brugernes ønske om noget mere, kan imødekommes med brug af samskabelse.

I fremtiden vil der blive gjort plads til deltagelse for lokalsamfundet. Bl.a. gennem lokaler, budgettet og programmet på bibliotekerne. Det er kun starten på en bevægelse som vi glæder os meget til at se de kommende resultater af.