fredag den 10. januar 2014

Blå paller

Formiddag
Vi sidder en formiddag og drikker en kop kaffe. Pludselig bakker en kæmpe lastbil ind på vores grund. En hopper ud for at spørge hvad det er de kommer med. Vi har ikke bestilt noget. Han kommer tilbage med en faktura. Det er kun transporten der koster. Det er vores navn. Ungdommens Hus har bestilt blå paller.


billedtitel: glad blomst - ond blomst

Blå paller
Blå paller er affaldspaller. Der er ingen pant på dem. De er i virkeligheden affald, og derfor har vi fået lov til at få dem gratis. Fordi de i virkeligheden koster penge at komme af med. Blå paller står over det hele på vores grund. Hvad skal vi gøre?

Flyt dig
Her kommer et ledelsesprincip ind: Craig Newmark siger ”flyt dig”. Forstået som: ”stå ikke i vejen”. Gå til side, og du vil se at der kan ske meget mere end du havde regnet med. Mængden af muligheder er større end du kan overskue, og hvis du træder til side, vil du se ting du ikke havde regnet med komme frem. Den blå avis – Craigslist i USA – blev brugt af pårørende til at finde hinanden efter Katrina i New Orleans.

Jeff Jarvis
Jeff Jarvis skriver om Craigslist i bogen ”Hvad ville google gøre?” og en pointe er at hvis Newmark skulle have forudset alt det Craigslist kunne bruges til havde han sikkert lavet så mange ”regler, restriktioner, pejlemærker, instruktioner og betalingstakster for, hvordan man kunne benytte Craigslist”.(J.J.2010) at det havde ødelagt Craigslist. Gjort det for besværligt at bruge, og derfor ville det ikke have udviklet sig på den måde.

Mulighederne bliver
De blå paller er blevet til: publikums podie, opretstående jordbærbede, kameratårne, swimming pool, scenepodie, parkour anlæg, pallemøbler og sikkert mere jeg ikke har opdaget. Vi lod de paller blive, og der var virkelig arbejde i at lade dem blive. Oprydning, flytning og finde plads. Men mulighederne blev der med pallerne.

Regningen
En ung havde bestilt pallerne til et parkour-område. Glemt at spørge om lov, og der står stadig nogen tilbage. Vi har bandet af de blå paller flere gange, men lige så mange gange har vi set dem blive til ting, vi slet ikke havde forestillet os. Fordi de var lige ved hånden, de var til rådighed. De blå paller har gjort det muligt at lave alle de ting, og det var ikke meningen at vi skulle have dem.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar