tirsdag den 19. januar 2016

Indlæg dig selv

Samskabelse er kommet til sygehusvæsenet. Det simpelthen bare en god nyhed. Jeg blev så glad fordi det er et tydeligt tegn på at samskabelse er en uundgåelig velfærdsmetode. Samtidig skaber det åbenlyst større livskvalitet.



Det eksempel jeg særligt tænker på, er det forsøg hvor psykisk syge kan indlægge sig selv. Det er såkaldte “brugerstyrede senge” hvor de psykisk syge kan ringe ind og få en plads, uden at skulle have en læge til at indlægge dem.

Det giver åbenlyse fordele. Det giver en større tryghed for patienten, der ved at han/hun kan blive indlagt når de føler det nødvendigt, men samtidig betyder det også at de kan blive indlagt inden de bliver meget syge. Det betyder at der er flere indlæggelser, men at de er kortere. Patienterne skal ikke gøre sig selv sygere for at blive indlagt af en læge.

Personalet lærer patienterne hvornår de skal indlægge sig selv, så de de bliver bedre til at mærke hvornår det er tid.

Det passer simpelthen så fint med mine tre skridt ind i samskabelse: Opgiv definitionsretten, opbyg resurser og faciliter deltagelse.

Sygehusvæsenet opgiver at vide bedre, og anerkender at patienterne ved en masse om deres egen sygdom. Lægerne opgiver definitionsretten, altså retten til at bestemme over hvornår du skal indlægges. Samtidig opbygger de resurser hos patienterne, ved at lære dem hvornår de skal indlægge sig selv.

Jeg er sikker på at vi kommer til at se mange flere af de eksempler i fremtiden, og det er da en god nyhed. Som borgere er vi simpelthen parate til samskabelse, og velfærdsskaberne er begyndt at anerkende det.




nisgmadsen har startet et samarbejde med seminarer.dk
Se temadagen her: STYRK SAMSKABELSEN