mandag den 30. juli 2012

Flyt dig!

Retning og bevægelse
Det vigtigere er ikke resultaterne men retningen huset har, og kraften i den bevægelse der er.
At arbejde i en organisation som leder, kræver nogen gange tålmodighed og at man giver plads til at tingene kan få lov til at ske. Ved gud, det kan være godt at løbe ting i gang, men egentlig skal det have lov til at få sit eget liv. Hvis lederen konstant skal løbe for at holde det i gang for han nok at lave.
”Flyt dig”
Man kan spørge sig selv hvor meget man står i vejen for initiativer som leder, i sin iver for at være synlig, tage plads og bidrage til organisationen. Craigs list grundlægger (som er en amerikansk version af den blå avis) har et slogan for sin ledelse der hedder:” Flyt dig”.
Du kan ikke overskue hvad og hvor meget der egentlig kan ske i din organisation, og hvis du sætter rammer op for hvad der kan ske, er der en helt del der ligger udenfor rammerne. Og det var måske det der var det interessante. At give rum og plads sætter jeg mere og mere pris på. Pludselig begynder tingene at ske omkring dig uden du har sat noget i gang. Eller har du?
Og her er bevægelse og retning absolut brugbare begreber. Lederen kan være med til at sætte en bevægelse i gang i en retning. Når organisationen er sat i gang i den retning, vil den fortsætte af sig selv. Resultaterne er ikke så vigtige, det er retningen og bevægelsen der er vigtig. Som medskaber af retningen og bevægelsen gennem fortælling og medforfatterskab i organisationen, har lederen et stort mulighedsrum.
Vi når det ikke – for hvad er det vi skal nå?
Og skal vi så stoppe når vi er nået frem? Kunne man tilføje. Det er ikke fordi jeg mener at vi som ledere ikke skal ville sætte noget i gang i en bestemt retning, men vi skal flytte os, så organisationen kan få lov til at gøre det den ser som meningsfuldt i den retning. Hvis lederen tager patent på hvad målet er, er der mange mål der ikke bliver til noget. Det er en rigdom at gå glip af.
Medarbejdere og brugere er så kloge i dag at de bidrager med deres fællesskaber ind i organisationen. Og de har absolut noget at byde på. Også mere end lederen har set. Derfor skal lederen ikke stå i vejen, og gøre fortællingen smallere, ved at sætte et punkt i horisonten. Retning er vigtigere end mål, og vi kan godt have retning uden at have et endemål, en endestation.
Det fylder mig med glæde når ting sker som jeg ikke havde set, i min organisation. Når der pludselig kommer gaver ind ad døren.
Jeg tænker at et mål som et punkt bliver for lidt at have som mål, og giver for lidt plads til at bevægelsen kan blive mere mangfoldig. Ikke fordi lederen vil stoppe initiativer, men fordi lederen ikke ser dem, og ikke giver plads til at de kan ske.

Iver
”Man skal knokle på!” Hvem har lyst til at have en der ånder dig i nakken?
Jeg fornemmer i lederkulturen at der er en historie om at man skal knokle på. Der skal virkelig arbejdes, der skal kæmpes. Men hvem vil egentlig have nogen der ånder dig i nakken? Er det ikke rarere at få en plads til at boldre sig på? Når små børn bliver lukket ind i en hal eller gymnastiksal begynder de at løbe rundt. Fuldstændigt spontant. Tænk at tilbyde rum og legetøj til dem, og der sker noget!
Fællesskaber har så meget på hjerte. Er den knoklende leder den man kommer til? Er der plads til at være til, i et rum med den knoklende leder? Er det overhovedet et rart rum at være i?
Det er spørgsmål som jeg synes giver mening at stille sig selv. Hvilket rum stiller jeg til rådighed? Hvad kan man sige til mig? Er den bedste historie at man knokler? Er det det vi gerne vil høre? Skal vi gøre os fortjente til lederstillingen ved at ofre os? Og stå der som offer? Hvilket rum giver et offer til sine medarbejdere? Kalder det ikke bare så meget på at man selv skal være offer?
Vi skal være glade
Jeg mener at vi som ledere skal stå forrest med arbejdsglæden. Vi skal være forbilleder når det gælder work-life balance, og vi skal i den grad tilbyde rum hvor arbejdsglæde bliver historien. Vi skal sprudle, og det er en arbejdsopgave selvom det lyder banalt. Jeg  mener ikke det hverken er en let eller simpel opgave.
Mine to nye slogans er : ”flyt dig” og ”vær glad!”