fredag den 17. maj 2013

Giv dig selv væk

Fokuser altid på det du kan tilbyde når du arbejder i netværk
Der arbejdes meget i netværk. Vi samarbejder, vi prøver at bruge hinanden. Starten på sådan et samarbejde, kræver et godt udgangspunkt. Et udgangspunkt som indeholder at vi ikke er kommet for at få, men kommet for at give. Vi skal tilbyde os selv, give os selv bort.
Arbejdet i netværk skal være båret af mening i at bruge hinandens kompetencer
Der skal være en drivkraft i den forskellighed i kompetencer, regler eller resurser. Det skal på den måde være til begges bedste. Men for at nå det punkt er det vigtigt ikke at tænke i hvad de andre kan give din egen organisation, men hvad du kan bidrage med til deres. Hvorhenne at det I kan, kan spille sammen med det de andre kan. Jeg tror på vi kun selv kan se hvad vi kan bidrage med.
Billedtitel: Univers
Mere end 4
Hvis andre fortæller os hvad vi kan gøre, stemmer det måske ikke overens med det billede man selv har af sin egen organisation. Eller også føles det bare som krav fra de andre om at vi skal give noget til dem. Og det er absolut et dårligt sted at starte. Lad være med at starte regnskabet over hvem der får og hvem der giver. I netværk skulle det gerne være at 2+2 giver mere end 4.
For at nå det ”mere end 4” må vi starte med at stille os selv til rådighed. Når vi så lærer hinanden at kende, kan vi måske se flere muligheder.
Vi skal ikke være det de andre er
Jeg tror ikke det giver meget bonus at arbejde sammen to der er ens. Der skal en mangfoldighed til for at man kan give hinanden noget. Her er det en vigtig pointe at vi ikke skal blive ligesom hinanden. Det er ikke det samarbejde handler om. Vi skal ikke udføre hinandens opgaver, men netop bruge hinandens kompetencer. Så lad være med at ligne dem du samarbejder med. Det er netop det du kan, de ikke kan, der kan bruges.
Mangfoldighed
Det betyder så at vi arbejder i et meget mangfoldigt felt. Her er der en ledelsesmæssig udfordring, for evnen til at arbejde sammen i forskelligheder er ikke nødvendigvis nemt.
For det første mener jeg man skal insistere på at det er en kvalitet at vi er forskellige. At det der gør det svært nu er det der gør det godt senere. Forhåbentligt vil samarbejdet ret hurtigt give resultater der gør det tydeligt at samarbejdet giver mening. Det er den bedste måde at få det på skinner, men hvis ikke det sker, kræver det tålmodighed og tro på at det er besværet værd. Og det er jo en værdimæssig betragtning. Derfor er det en del af kulturen. Så snakker vi ledelse af kultur i organisationen.