tirsdag den 16. januar 2018

Den største spiller sat udenfor

Forsamlingshus
Jeg sidder og laver regnskab. Imens hører jeg radio og der er et indslag der rammer mig. Jeg spidser ører: Josefine Ottesen (fantasy forfatter) har valgt at købe et gammelt hus i Svendborg for at lave et nyt forsamlingshus. Hun har brugt sine egne penge på projektet, da “der var et overskud” som hun siger.


Undgå kommunen
Men hun har også valgt at gøre det selv for at undgå møder med kommunen. Hendes tillid til kommunens evner til at få tingene gjort er meget lille. Hun taler om endeløse møder og MEGET lang behandlingstid indenfor kulturområdet.

Aktiv spiller
Josefine Ottesen har været en aktiv spiller i civilsamfundet i mange år. Hun er en stærk spiller der har været en del af mange projekter i civilsamfundet i Svendborg. Hun er allerede i gang med at samle spændende samarbejdspartnere til sit nye forsamlingshus. Det er ikke fordi hun ikke vil samarbejde at kommunen ikke er inviteret.

Ny aktivisme
Historien er spændende fordi den er et udtryk for en ny aktivisme der breder sig blandt borgere i vores samfund. Borgerne handler selv og går i gang uden at spørge kommunen. Der er mange eksempler fra “sager der samler”, venligboerne og små initiativer som lokale restaureringer af skilte og vedligehold af grønne områder.

Et slag i ansigtet
Selvom kommunen absolut er den største spiller i et område, og repræsenterer borgerne i området, bliver de ikke inviteret. Det er et slag i ansigtet på det offentlige. Jeg mener det ville være bedre både for initiativerne og det offentlige hvis de var i stand til at samarbejde. Men den opgave er svær for det offentlige.

Klods om benet
Der er mange systemer og hensyn i en så stor en organisation som en kommune. Den er desuden politisk styret, og har derfor mange hensyn der skal tages for at kunne samarbejde. Men de systemer bliver nu en klods om benet der gør organisationen langsom.

Komme i møde
Jeg mener at kommunerne skal arbejde aktivt med at kunne komme de nye borger-initiativer i møde. Der skal laves et opgør med alle formaliteterne, og være plads til at kunne samarbejde mere uformelt. Der skal kunne arbejdes med grupper der ikke er foreninger. Der skal kunne laves midlertidige aftaler som der kan handles hurtigere på.

Ny bevægelse

Min oplevelse er at flere og flere kommuner arbejder med at kunne komme de nye selvorganiserede frivillige i møde. Det er dejligt at høre, og jeg tror at det bliver en bevægelse som det offentlige ikke kan se bort fra.