fredag den 31. oktober 2014

Kompleksitet som driver

Samarbejde
”Opgaven bliver således løst i den kompleksitetsgrad som systemet umiddelbart kan håndtere”
Sådan beskrives et koordineret samarbejde. I bogen, citatet er fra, mener man at samskabelse er en yderligere kompleksitetsgrad af samarbejde og derfor kunne man let fristes til at sige:” Det samskabende samarbejde indeholder en kompleksitetsgrad der vil udfordre systemet”

Billedtitel: Sjus til munden

Måske er det bare en del af samskabelse at der samtidig foregår noget innovativt? Skal vi tage innovationsværktøjskassen med når vi skal lave samskabelse?
I hvilken grad skal vi klæde samarbejdspartnere i samskabelse på, til at gå ind i innovative processer?

Kompleksitetsgraden
Kompleksitetsgraden vil overstige hvad systemet kan håndtere når vi snakker samskabelse. Det vil det af den simple grund at antagelserne bliver fra de forskellige samarbejdspartnere er forskellige. Det kan vi komme udenom i andre samarbejder, men når vi skal samskabe, er det ikke muligt at ”gå udenom”. Det er faktisk et ”drive” at antagelserne er forskellige og skal brydes.

Uoverskuelighed
Ved at få tilbudt mine samarbejdsparteneres blik og perspektiver, vil min verden blive udfordret, men for at kunne samskabe bliver jeg nød til at kunne se deres perspektiv. Ved at se med deres perspektiv vil min verden blive mere kompleks og dermed vil jeg også få en kompleksitetsgrad der udfordrer mit system. Men hermed sker der ikke nødvendigvis noget innovativt. Men det er dog vigtigt at have for øje at kompleksitetsgraden stiger, og måske til et plan der gør det uoverskueligt.

Risikovillighed
Håndtering af uoverskuelighed, og evnen til at navigere i høj kompleksitet, er derfor vigtige kompetencer i samskabelse. Her kommer også risikovillighed ind som en faktor. En organisation (lille eller stor) skal kunne mønstre noget risikovillighed, ellers vil det ikke være muligt at samskabe. Da samskabelsen vil skabe en kompleksitet der er uoverskuelig og ustyrbar, vil det være nødvendigt at tage chancer.

Resultater
Det er ikke fordi der ikke skal skabes resultater, men samskabelse vil gå igennem en proces med meget høj kompleksitet, hvor der ikke er sikkerhed for de resultater der opnås. Der er heller ikke sikkerhed for at erfaringerne fra det kan bruges til noget.

Der er dog sikkerhed for at det fører til noget. Om ikke noget nu, så noget senere. Det er så godt som aldrig at en proces af denne art ikke bærer frugt, før eller siden. Nogen gange fra uventet kant.


Læs også: Giv dig selv væk