tirsdag den 27. februar 2018

Læs loven som fanden læser Bibelen


Jeg har fået et meget kontroversielt råd. Det er et råd til hvordan man som kommunal medarbejder arbejder med samskabelse.



Rådet er: “Lad være med at være opmærksom på lovgivning”.

Jeg har fået det af min gode ven og mentor, som har haft en lang karriere i det offentlige. Det handler ikke om at bryde loven, men argumentationen er at loven er det sidste der bliver lavet om, når man har fundet noget nyt. Også selvom det fungerer.

Langsommelig lovgivning
 Om jeg tror det passer? Ja! Lovgivning er ikke noget man lige laver om. Selvfølgelig må det komme med tiden efter at man har fundet ud af nye måder at arbejde på. Men det faktum betyder at vi skal flytte vores opmærksomhed væk fra hvad man må og ikke må. Hvad skal vi så i stedet?

Flyt fokus
Jeg opfordrer ikke til at bryde loven. Jeg opfordrer til at have opmærksomheden et andet sted end på lovgivningen. Og hvis det er muligt: Læs reglerne som fanden læser Bibelen.

Regler i nyt lys
Mange regler er ikke tænkt som begrænsninger af samarbejde mellem civilsamfund og kommune, men de bliver det lige pludselig. Reglen er måske lavet for at beskytte nogen, eller tage hensyn. Ikke for at forhindre borgere i at bidrage.

Skiltemalerens “selvtægt”
Der var en pensioneret tømrer i Svendborg der renoverede byens vejskilte. Han havde ikke spurgt om lov eller snakket med kommunen. Da det kom frem i medierne blev han indkaldt af kommunen, og fik at vide at reglerne forbød ham at fortsætte. Skiltemaleren fra Svendborg fortsatte, men det er alligevel en sørgelig historie.

Hvorfor ikke samarbejde?
Skiltemalere (eller andre aktivister) går nok stille med dørene nu, og det er ærgerligt. Et samarbejde mellem kommune og borgere er altid at foretrække. Reglerne må ikke forhindre sådan nogle initiativer.

Begræns begrænsninger
Hvis vi hele tiden holder øje med reglerne ser vi kun begrænsningerne. Bekymringer og begrænsninger er der nok af, og vi maner dem frem ved at have vores opmærksomhed på dem. Det er lidt ligesom at male fanden på væggen.

Prøv
Måske skal vi bare prøve os frem og se på om det ikke går. Og så løse problemerne som de kommer. Og så er det nok ikke på kant med lovgivningen alligevel.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar