fredag den 12. september 2014

Alle ønsker at blive opdaget

I hinanden
Vi er bare mennesker, og nogen gange bliver de andre bare kedelige. Du synes du kan forudse alt hvad der kommer til at ske på næste møde. Når han åbner munden ved du hvad der kommer ud. Forudsigeligheden klæber på væggene, og det er som om at alle andre også ved hvad du siger, næsten før du får det sagt. Du hører dig selv sige det samme som de regner med at høre.

Billedtitel: Skål

Bås
Forudsigelighed er selvopfyldende. Så snart at du har sat de andre i bås, kan du være sikker på at de siger det du tror de vil sige. Helt sikkert bliver det, at du ikke hører andet end det du forventer de siger. Samtaler der er bygget på sætninger der næsten er skrevet før samtalen, er der ikke meget liv i. Men det er selvopfyldende profeti. Vi har selv lavet den samtale, og vi kan blive ved med at producere den dag efter dag. Men samtidig har vi også muligheden for at bryde den. At opdage hinanden.

Opdage-kraft
Alle ønsker at blive opdaget. Det er ikke noget bedre end at blive opdaget, blive set og blive set på ny. Vi bliver bedre mennesker af det, fordi vi så bliver nogen der kan forandre. Fordi der er nogen der ser og hører os, betyder vi noget, og bliver i stand til at forandre. Så det er virkelig et aktiv at være opdaget. Derfor er det så vigtigt at vi som ledere bliver dygtige til at opdage.

Anledninger til at opdage
Vi kan sætte situationen så den skaber anledninger til at opdage. Vi kan tage ud af huset sammen, og være i en anden kontekst, og gøre noget andet end til dagligt. Den klassiske personaledag er en vitaminindsprøjtning, fordi vi opdager hinanden på ny. Vi opdager noget ved hinanden, fordi vi skaber anledninger til at opdage hinanden.

Individer der kan forandre
Men man kunne ønske at det ikke bare var en gang om året at vi fik lov til at føle os opdaget og set. Hvordan producerer vi anledninger til at opdage i hverdagen? Og hvordan bliver vi bedre til at opdage? Man kunne jo sige at det er en ledelsesopgave. Det er lederen der er med til at skabe en kultur, og er kulturen en der gør os til individer der kan forandre?

Lyt igen
Hør noget nyt i det der bliver sagt. Hvad betyder det du siger? Det kan være et hårdt spørgsmål, men samtidig også et der åbner for at samtalen bliver livlig og tager nye veje. Samtaler der forandrer finder kun sted når vi samtidig opdager hinanden.