fredag den 15. august 2014

Dem der ikke skal

Dem der ikke skal
Når nu vi begynder at samarbejde med omverdenen, kommer vi til at samarbejde med en masse mennesker, der ikke er særligt forpligtigede til at deltage. De er ikke ansat i samme afdeling som dig. Du er ikke leder for dem. De er måske frivillige. De er dem der ikke skal.

Billedtitel: PUF

Hvordan får vi styr på dem der ikke skal?
Det gør vi ikke. Og det er en smuk udfordring. Vi bliver ganske enkelt nød til at få dem engagerede, og engagement kommer af ejerskab, og ejerskab kommer af mening. Så vi kan ikke opføre os som en franchise-giver og sætte alle standarter og alle regler op. Der skal være plads til at engagere sig, til at være en del af det, til at kunne se sig selv der.

Balancegangen
Det kræver en balancegang mellem åbent og lukket ide. Mellem hvad der kan flyttes og hvad der ikke kan. Hvad der er til forhandling og hvad der ikke kan forhandles. I hvilken retning det kan gå, og i hvilke retninger det ikke kan gå. Ved at klarlægge det, har du noget at tilbyde, men ved også hvad du ikke kan tilbyde. Det kan koste at nogen ikke engagerer sig at du har rammer, men samtidig er der slet ingen ide hvis der er for løst.

For løst
Jeg har prøvet at komme med meget løse ideer, og prøve at engagere andre i, for at give dem stor indflydelse og plads. Det gjorde bare at de ikke kunne se meningen med det. De kunne ikke se det for sig. Derfor kunne de heller ikke se sig selv deltage. Andre gange bliver man mødt af ideer der er så faste og beskrevne at det er svært at se sig selv være med.

Forpligtende fællesskaber
Når fællesskaberne ikke længere er forpligtende, bliver de skrøbelige på nogen punkter og stærke på andre. Et ikke-forpligtende fællesskab bliver skrøbeligt fordi folk kun er der hvis de vil og kan se meningen med det. Til gengæld kan alle dem der er i fællesskabet se meningen med det, og vil virkelig fællesskabet. Jeg begræder ikke at det forpligtende fællesskab er væk. Jeg jubler over at fællesskaber er til stede på trods.

Udfordring

Det er en udfordring at skulle arbejde sammen med alle dem der ikke skal. Jeg mener det er en ganske sund udfordring at stå med, der åbner døre for bedre måder at arbejde på. Tag handsken op!

www.nisgmadsen.com