fredag den 21. februar 2014

Ensomhed

Komplekst
Vi vil gerne hjælpe de ensomme. Men ensomhed er komplekst at arbejde med. Hvordan får man fat i ensomme mennesker? Ensomme har intet netværk og derfor ikke til at komme i kontakt med. Ingen ved de er ensomme. Der er ingen der har lyst til at melde sig i ensomhedsforeningen, og komme til ensomheds-cafe-aften. En avisannonce vil nok ikke gøre det.

Billedtitel: Blomst Forladt

Støvet stemme
Der er en grund til at du er ensom. Måske har du svært ved at være sammen med andre, måske har andre svært ved at være sammen med dig. Du har måske svært ved at være i rum med flere personer. Måske har du ikke sagt noget i så lang tid, at din stemme er lidt støvet, og du er svær at forstå.

Venner
Vi vil gerne hjælpe. Men det er så komplekst et problem at en kommune ikke kan gøre det alene. Vi kan ikke hyre venner til alle der er ensomme. Vi kan ikke have hattedamer til at lege ven. En ven er en der holder af dig, og besøger dig lige meget hvad.

Samskabelse
Så hverken kommunen eller de frivillige er i stand til at løse opgaven. Der skal flere med på banen. Det skal være sam-produktion, eller samskabelse. Faktisk duer det ikke længere at kalde nogen for frivillige. Frivillige er de stærke der har så stort overskud at de kan give det til andre. Det billede mener jeg sætter en stopper for samskabelse.

Frivillig?
Hvis den aktive part (den frivillige) rent faktisk er den ensomme, som så ikke længere er ensom fordi han laver et arbejde sammen med andre, så er det fjollet at snakke frivillig/ikke frivillig. Det bliver også let til frivillig/offer, og det er ikke godt for nogen at være i offer-rollen. Meningen var at de skulle ud af offer-rollen.

Mange
Der skal mange med på banen, og de skal alle opleve at de gør det for deres egen skyld. Kommunen kan være med til at sætte det i gang, og facilitere en proces, men skal slippe at være dem der skal have noget ordnet. Den skal også slippe at have løsningen og ansvaret.

Forhandling
Se, ledelse i det felt er en helt ny genre. Der er kun forhandling tilbage. Der er ingen styring gennem ”regler, ordrer og kontrol, eller ved hjælp af resultat- og præstationsfremmende løn- og karrieresystemer.” som Eva Sørensen og Jacob Torfing siger det.
Uden regler, ordrer og kontrol, åbner der sig en ny form for ledelse. En ledelsesform jeg omfavner og byder velkommen.


PS. artiklen hedder ”offentlig ledelse af frivilliges samproduktion af velfærdsservice”