tirsdag den 24. marts 2015

Hvad vil du gerne arbejde for?

I Danske kommuner E-magasin (16.03.15) skriver Søren Gytz Olesen, formand for socialudvalget i Viborg Kommune, kritisk om kommune 3.0. Kritikken er at meget i kommuner er reguleret og der er manualer der ikke efterlader muligheder for borgerne at blive "herre i eget liv". Det er godt set. Der er mange reguleringer, og det professionelle skøn er væk. Måske er det forsvundet i retssikkerhed for borgerne? Gennemskuelighed og klarhed der giver borgerne klarhed over hvad de får for pengene? For borgerne er kunder i velfærdsbutikken så det skal være klart hvad man har krav på.



Kommune 3.0 anlægger et andet perspektiv. Her er du som borger medskaber af din velfærd, og derfor med til at bestemme over din velfærd. På den måde bliver borgeren aktør frem for kunde. Det tror jeg er en meget tilfredsstillende position at være i.

Det kan være at der ikke er efterladt megen plads at være herre over i alle de velfærdsregler der er, men hvis vi ser efter, kan det være vi kan finde de muligheder der er. Med et fokus på vores magtesløse forhold til regler og manualer, kommer vi i hvert fald ikke til at se de muligheder der er.

Mulighederne er der, vi skal bare se efter dem. Det synes jeg er væsentligt mere meningsfuldt at gøre. Jeg glædes over at kommune 3.0 i den grad slår igennem, og derfor inspirerer os til mere meningsfuld velfærd. Måske skal vi arbejde for at få mere plads til at borgerne kan være "Herre i eget hus", men det er da et vigtigt arbejde?

Hvad vil du arbejde for?