torsdag den 15. maj 2014

Afkundeficering

New public management
I New Public Management (NPM) opfatter vi borgerne som kunder og vi taler til dem som sådan. Og borgerne gør som de bliver spurgt om. De stiller krav til produktet og service. Service er der ingen ende på. Vi vil altid gerne have mere og bedre service. Service er som kage.
billedtitel: ridder - ridder døden

Service kollapset
I et vare perspektiv er Kommunale ydelser som ”All you can Eat”. Vi har betalt for vores varer og skal bare have så meget som muligt ud af pengene. Vi sulter os selv for at kunne tage så meget som muligt af buffeten, og står gerne med ondt i maven bagefter, bare vi har fået meget med ud. Det bliver nærmest en kamp mellem restaurant og kunde.

Produkter
Standardiserede produkter er en del af NPM, hvor ydelser skal kunne måles. Ydelser bliver som retter på ”All you can Eat” buffeten. Men det var kommunen der startede med at kalde det for varer, service og produkter, og nu lider kommunerne under et økonomisk kollaps.

Servicekollaps 
Jeg tror simpelthen vi bliver nød til at få alle varebegreber ud. Som borger må du selv tage del i ydelsen. Du får ikke service, du får hjælp. Der er ikke ydelser men opgaver, og opgaverne er vi fælles om. Jeg tror faktisk vi bliver nød til at starte med ordene, lave os begreber der kan beskrive det vi gerne vil snakke om.

Samskabelse
Samskabelse er en af de ord der er nye. Det ord kan en masse, men nu er det blevet populært, og det betyder at alle gerne vil samskabe. Alle vil synes at de samskaber. Om de så samarbejder, eller netværker, eller hvad de nu gør. Man kunne godt ønske sig en beskyttet varebetegnelse på begreber en gang i mellem.

Kommunekollaps
Hvis kommunerne skal komme sig over de enorme økonomiske udfordringer, bliver den nød til at arbejde fundamentalt anderledes end nu. Simpelthen sige tak til NPMs velsignelser, og så komme videre. Lade borgerne blive en del af butikken. Lade borgerne blive brugere, blive folk og ikke kunder.

Afkundeficering                 
Det kan være at borgerne ikke vil være særligt tilfredse med ikke at kunne være kunder i ”All you can Eat” kommunen, men bliver nød til at være en del af kommunen. Men på den anden side tror jeg glæden ved at undgå meningsløse ydelser, uoverkommelige målinger og fremmedgørende beskrivelser bliver stor.