fredag den 13. december 2013

Centralisering

En mand taler
En mand taler. Og han taler meget, og ordene flyder: empowerment, innovation, mennesker, oplevelse. Han taler om et centralt kulturbyggeri. Forstået som et sted der samler. Han kan så mange tal og så meget beslutsomhed at man straks falder på halen. ”Hold da op!” når jeg hører mig selv sige det, tænker jeg straks at der er et eller andet ved dette narrativ der gør at det er så enkelt og stærkt at der ikke kan stilles spørgsmål til det. Og så stiller jeg spørgsmål.

Billedtitel: ond-ond

Det moderne
Hvordan kan det være at der bliver bygget store samlende institutioner, og ikoniske kulturbygninger?
Når jeg tænker på den moderne tankegang giver det fint mening: flere og mere giver styrke. Større er bedre. Vi har brug for at opdrage mennesket, og har brug kulturinstitutioner der har slagkraft nok til at kunne gøre det.
Men når jeg tænker post-moderne tankegang lyder det i mit hoved: decentralt, mangfoldigt, subkulturelt, fleksibilitet, den globale landsby.

En måde?
Det er ikke længere et problem at flytte ting, mennesker eller viden. Det er vi mestre i. Distribution er en af de ting vi har fået ordnet som mennesker. Så hvorfor har vi så alt samlet i et hus, centraliseret, så det er et sted? Et sted giver vel også en kultur? en æstetik? en måde?

Mening og autenticitet
To begreber jeg tænker som centrale for det postmoderne liv. To begreber der er så vigtige for os. Vi hungrer efter mening og autenticitet. Det gør os levedygtige. Jeg hører slet ikke de to ord i mandens talestrøm. Det er ude af billedet og jeg bliver ærgerlig. Hvor bliver meningen af?

3000 kvadratmeter
Hvordan kan det være vi ikke beholder alle vores små kultursteder, med personlighed og autenticitet? Med historie og et liv der er levet? Store ikoniske kulturhuse kan imponere, men kan de leves i? kan man være medejer af 3000kvadratmeter? Kan man blande sig i 3000 kvadratmeter? Kan man sætte dagsordenen sammen med 10.000 andre brugere?

En cafe
Jeg ved det ikke. Jeg kan bare ikke lade være med at tænke på at når vi går på cafe, så vælger vi et lille hyggeligt sted, der har eksisteret i mange år. Det er lige meget at det ikke er effektivt. Bare det har personlighed.
Hvordan kan det være at vi ikke bygger vores kultursteder op efter de samme principper? Er et kulturhus ikke et sted folk skal kunne lide at være? Skal det ikke være et sted som folk vælger at være på grund af stemning?

Maskinstormer?

Jeg er måske miljøskadet. Jeg er i hvert fald utrolig glad for det sted jeg arbejder. Der er så meget autenticitet og mening. Og vi er tætte på hinanden. Er jeg maskinstormer? Eller er den postmoderne verden ikke decentral, mangfoldig, subkulturel, fleksibel?