onsdag den 21. januar 2015

Svaret er DIY

Mere end
Samskabelse kræver en organisation der er mere end sine ansatte. For at komme ud over institutionerne bliver organisationen nød til at overskride sig selv. Hvilke udfordringer har en organisation der er opdraget i new public management(NPM) med denne overskridelse?

Billedtitel: Dans mand dame

Spørgsmål
I NPM er der klare krav til hvad der skal løses af opgaver. Hvis disse opgaver ikke løses, har man ikke gjort sit job.
Men hvad nu hvis det ikke var de opgaver der gav mening at løse?
Hvad nu hvis andre opgaver viste sig at være de vigtigste?
Hvad nu hvis ubeskrevne opgaver var de vigtigste?
Hvad nu hvis det var andres opgaver der var de mest præsente?

Opgaver
Hvordan forsvarer man at man har løst opgaver og fået resultater indenfor noget der ikke måles? Vi kan blive hængt op på opgaver der er aftalt. Vi kan ikke blive hængt op på uaftalte opgaver. Med klare beskrivelser af opgaverne, og et omfang af opgaver der suger alle resurser, er det svært at synes man skal løse andres opgaver. Bare at få øje på andre opgaver end dem der står tårnhøje foran dig, er en opgave.

Politisk
Politisk er det ønskeligt at man kan henvise til at opgaven løses, og det er aftalt. Kritik kan afvises med henvisning til klare aftaler om at det gøres. Kvaliteten af løsningen er så svær at beskrive at man ikke kan hænges op på den. Det giver en model hvor vi lover at løse utrolig mange opgaver, men ikke om det er effektivt eller godt.

Antallet af opgaver bliver fokus
Min påstand er at en række af de opgaver vil blive opløste i det øjeblik at der løses andre opgaver i samskabelse. Men det er uforudsigeligt, og derfor svært at imødegå kritik med andet end håb og politiske holdninger. Handlekraft og løfter er ikke mulige. De er i dag meget brugte til at ryste kritik af, og hvordan skal vi klare os uden dem?

DIY
Måske kan vi se på nogen af de bevægelser der foregår i vækstmiljøet, udenfor vores rækkevidde. Måske har de et bud på hvad der kan pege en retning ud af NPM.
DoItYourself er en måde hvor du selv tager ansvaret og gør det, fordi involvering af systemer bliver uoverskueligt og besværligt. Man gør sig selv i stand til at gøre det man vil, evt i samarbejde med andre mennesker.

Udenfor organisationer
Det foregår i høj grad udenfor organisationer. I DIY skal der ikke bruges kræfter på beskrivelser. Der bruges kræfter på handlinger.
Der er som udgangspunkt ikke andre resurser end dem vi kan se lige foran os. Dig og mig. Der bliver brugt utraditionelle materialer, og der deles med hinanden. Generøsitet er meningsfuldt. Det er faktisk det der gør det muligt at gøre det man vil. Du hjælper mig, jeg hjælper dig. Jeg deler med dig, du deler med mig.
Initiativer som en APP der fortæller hvor der er offentlige æbletræer, brombærbuske og nødder (man kan også dele sine private træer) fortæller om den tankegang. Jeg deler mine bedste plukkesteder. Jeg holder dem ikke hemmelige til mig selv.

Kan en stor organisation løse store komplekse velfærdsopgaver ud fra de metoder?

Ja den kan. Det store spørgsmål er hvordan.


Læs også: Organisering?