fredag den 7. november 2014

Omfavn dine dårlige vaner

”Vi har ikke regler – vi har struktur” udtaler hun. Hun er en kvinde der arbejder inden for det pædagogiske område. Der er strukturer der bliver udfordret som noget der er i vejen, og det bliver svært at se bort fra dem. De har jo været her længe.

Billedtitel: MonsterForvandling

Se at det er en beslutning
For at åbne en samtale på den baggrund, kan det være godt at blive klar over at strukturerne er en beslutning. Under alle omstændigheder er det konstruktivt at se det i et perspektiv hvor man ser det som en beslutninger. Beslutninger kan vi lave om på, og beslutte andet.

Mønstre
Der kan være mønstre der bliver ved med at opstå selvom vi har fine beslutninger. Mønstre der vender tilbage. Normalt anser vi det som en fjende af udvikling. Men måske er der noget i de her mønstre? Er det i virkeligheden fordi de er meningsfulde? Er de i virkeligheden gode?

Undersøgelse
Måske skal vi undersøge dem. Ved at spørge undersøgende og undersøge hvad de ”dårlige vaner” bidrager med, kan vi måske omfavne dem, og finde en bedre form af dem. Vi kan måske vitalisere glæden ved de dårlige vaner. Finde ud af hvad de kan.

På trods
Det er vel et underligt udgangspunkt at noget dårligt bliver ved med at vende tilbage, lige meget hvad vi gør for at udrydde det? Det må da give mening udover det sædvanlige, siden det bliver ved med at leve på trods.

Perspektiv
Kan det perspektiv ikke åbne for samtaler der kan forandre? Nuvel, det er usædvanligt, men det gør også det kan tage os andet sted end hvor vi normalt er. Måske kan respekten for mønstrene lokke dem frem og gøre dem åbenlyse.

Afsløring
En sådan undersøgelse skal ikke være for at afsløre noget. Vi kan ikke spørge i forsøg på at afsløre det dårlige, så vi kan ramme de dårlige vaner. Der skal være en reel interesse i undersøgelsen, og et ønske om at blive klogere. Husk på at det åbenbart har sin eksistensberettigelse siden det hele tiden insisterer på at være til stede.



Læs også: Rum og rammer