tirsdag den 28. maj 2019

Paragraf 18 på en anden måde



Den frivillige verden er fyldt med nye selvorganiserede frivillige. En hjælpsomhed som måske ikke er så organiseret. Og da der ikke er så høj grad af organisering, kan det være svært for kommuner at samarbejde med dem. Hvem er formanden? Hvem skal man snakke med? Hvem kan modtage tilskud? Hvem er ansvarlig?



Problemer

Mange kommuner har problemer med at lade andre initiativer end dem der er organiserede få del i paragraf 18 midlerne. Det er ærgerligt. Midlerne er til alle der vil være med. Og det kan faktisk godt lade sig gøre.

Et eksempel

En kommune gav alle lov til at søge penge fra paragraf 18 puljen. Der skulle selvfølgelig en beskrivelse af initiativet til, men ikke nogen forening. Desuden skulle der meldes tilbage, hvordan pengene var brugt, men der var ikke krav om fine regnskaber.Pengene blev udbetalt til private, og der blev udvist en stor grad af tillid fra kommunens side.

Nye på banen

Det viste sig at det ikke afstedkom en masse problemer. Det kunne faktisk godt lade sig gøre, og det gav mulighed for mange flere borgere at kunne deltage. På trods af de få dokumentationskrav, blev kommunen ikke snydt. Og der kom nye og anderledes initiativer på banen.

Generøsitet

Når jeg holder foredrag for kommuner om at samarbejde med lokalsamfund, snakker jeg altid om generøsitet. Det er vigtigt at være generøs, fordi man ikke ved hvem der pludselig gerne vil give en hånd.

At håndtere paragraf 18 midler på en anden måde, er eksempel på en måde at være generøs på, og give plads til lokalsamfundene.