fredag den 14. juni 2013

Blik for sprækkerne

Theres a crack in everything
Thats how the light gets in
Leonard Cohen
Det er i sprækkerne at lyset kan komme ind
Det er forventet af en leder, at han holder styr på tingene. At han sørger for at alle reglerne bliver overholdt. At der ikke er slinger i valsen. Alligevel er der en skønhed i Leonard Cohens ord som giver eftertanke. Skal vi som ledere ikke have blik for sprækkerne? Hvis en sprække er ”slinger i valsen” eller ”spillerum”, hvilke ting bør vi så have for øje?

Billedtitel: Blæksprutte

En leder bør være til at stole på.
Jeg snakker ikke om det at holde aftaler. Selvfølgelig skal aftaler holdes. Selvfølgelig skal reglerne holdes, men efter det er der stadig et rum. En slinger i valsen. Sprækker. Hvordan kan vi fremstå ansvarlige og troværdige, og samtidig have blik for sprækkerne? Kan ledelse rumme ikke at være klar og præcis?
liv
Måske skal vi opgive at kunne overskue hvordan livet leves. Så kan det være vi får en praksis som er strategier og planer overlegne. Det er nu det sker, og det der sker kan vi ikke have forudset og lavet regler for, det er livet for komplekst til. Så vi må opgive reglerne og give plads til slinger i valsen.
Strammer du garnet, kvæler du barnet
Det er i sprækkerne at tingene sker. Der er der der er mulighed for at der kan ske noget nyt. Noget anderledes der kommer igennem en sprække. Det kreative er vel at komme igennem sådan en sprække. Hvis tingene er klare og præcise, efterlader vi måske ikke plads til sprækkerne. Hvis vi hele tiden prøver at undgå uklarheder, usikkerheder, så bliver vi måske som rustfrit stål: intet kan leve på det.
Kompliment

Jeg synes det er et stort kompliment når der sker ting jeg ikke havde set kunne ske. Når der er liv der blomstrer uden om mig. Det fortæller mig at jeg har gjort det muligt. Det fortæller mig at jeg har givet plads til sprækkerne. De ting jeg aldrig hører om, kører jo så godt at det ikke behøves min opmærksomhed.