tirsdag den 24. april 2018

Uddrag af kapitel 1 "Hvad er samskabelse?" fra bogen "Fra service til samskabelse - vejen til meningsfuld velfærd"


Produktion af velfærd
Samskabelse er produktion af velfærd i et samarbejde. Samarbejdet skal være ligeværdigt. Det er utroligt centralt og en god indgang til at forstå begrebet. Det betyder nemlig, at der ikke er én aktør, der bestemmer. Samtidig betyder det, at der kan og skal stilles krav til alle parter. Hvilket er en forskel fra borgerinddragelse.



Retten til at definere problemet bliver bredt ud til alle parterne. Det er vigtigt, fordi problemets definition ofte bliver lavet i lyset af, hvad man har af løsninger. Vi er tilbøjelige til at se problemerne på en måde, så vi kan løse dem med de værktøjer, vi nu har. En mand med en hammer ser kun søm, der skal bankes ind.

At opgive definitionsretten betyder, at der bliver stillet krav om/ fremsat ønsker til noget, vi ikke tidligere har gjort. Derfor skal der laves nye løsninger. Innovation er derfor en uundgåelig konsekvens af samskabelse. Ophævelse af definitionsretten gør det også mere besværligt for parterne. De skal forhandle om, hvad der giver mening.

At det er besværligt, er derfor et godt tegn på, at man er på rette vej. Det kan være godt at huske.

Fagligheden
Ligeværdigheden betyder ikke, at kommunale medarbejdere skal se bort fra deres faglighed. De skal blot være villige til at lytte til andres synspunkter om et problem. Fagligheden er stadig af stor betydning for at sikre, at der bliver lyttet til alle. Samtidig er faglighed også en forudsætning for kvaliteten. Men faglighed skal have blik for andre kvaliteter end dem, vi måske normalt fokuserer på. Definitionen på kvalitet skal derfor også produceres i et ligeværdigt samarbejde.

Det offentliges ansvar
Bogen her er et forsøg på at beskrive den udvikling, jeg kan se foran os, når vi begynder at samskabe. Det er en beskrivelse henvendt til ansatte i det offentlige, og er altså ikke skrevet primært til civilsamfundet. Fokus kunne have været på, hvordan de frivillige skal forholde sig til samskabelse og hvilken udvikling, vi kunne ønske os i civilsamfundet. Men bogen kan bruges af alle aktører, der gerne vil samskabe.

Jeg mener, at det offentlige har et særligt ansvar i forhold til samskabelse. Det offentlige har de økonomiske midler og den nødvendige professionalisme. Jeg mener derfor, at det kan kræves af de ansatte i det offentlige, at de skal være drivere af samskabelse. Samtidig har disse ansatte en pligt til at beskytte de svage i vores samfund. At arbejde med velfærd er at skabe livskvalitet. Det er uhyre meningsfuldt.


www.nisgmadsen.com