onsdag den 11. maj 2016

Navigation i kompleksitet

Det komplekse er kendetegnet ved at vi anerkender at der er noget vi ikke ved. Der er muligheder vi ikke har set, og der er aktører som er skjulte for os. Der er altså ikke fuldt overblik. Planlægning og Bliver derfor svært, når vi ikke ved hvad der møder os. Hvordan navigerer vi når vores kort ikke er fuldendt?



For at finde vej må vi se op. Vi må udforske hvad der sker omkring os, og forsøge at se hvad der sker under radaren. Denne opmærksomhed er som at være opdagelsesrejsende. At være opdagelsesrejsende betyder at vi stiller spørgsmål. For at skabe et billede af hvad der foregår, må vi spørge os frem, og ikke tage noget for givet. Vi kan ikke tillade os at mene “at det har vi set før”.

Det kan være svært at skulle se hvert nyt komplekst problem, som netop et nyt problem. Det er fristende at tage gamle værktøjer op af kassen, og regne med at vi ved hvordan det hele ser ud. Men det er nyt territorie. Find glæden ved forventningen om at finde noget du aldrig har set før. Noget du ikke havde regnet med.