tirsdag den 21. april 2015

Ensomhed og samskabelse

DR har fokus på ensomhed. Ensomhed er et problem der rækker ud over det sociale. Ensomhed giver dårlig trivsel, og alt det der følger med det. Derfor er ensomhed en del af velfærden for det enkelte menneske.



Ensomhed er en af de problematikker der kan skabe fokus på hvad kommuner ikke kan, og hvad samskabelse kan. Hvordan får man kontakt til ensomme? De er jo kendetegnet ved ikke at have noget netværk og have svært ved at komme ud blandt andre?

Ensomhed er et komplekst problem, og lige meget hvor mange penge en kommune vil give til at have en siddende hos en ensom, fjerner det ikke ensomheden. Bliver du mindre ensom af at have en som er betalt for sidde hos dig, til at sidde hos dig?

Samskabelse kan gøre den ensomme til aktør. Som en del af et sundhedsprojekt i Fredericia har beboere i et alment boligkvarter, skabt et værested. De har fået hjælp til at få det på benene af kommunen, og har lokaler i medborgerhuset.

Fordi der er skabt en relation mellem beboerne og medarbejderen, er ideen kommet frem, og blevet til noget. Beboerne har fået lov til at komme på banen, og ingen har overtaget deres initiativ. Det bliver støttet og hjulpet.

Ensomhed skal løses i samarbejde. Det er åbenlyst. DR´s tema kan måske belyse nødvendigheden i at samskabelse kommer på banen som løsning.

Læs også: Ensomhed
Se mere her: www.nisgmadsen.com