mandag den 2. juni 2014

At blive snydt

Tillid
Tillid koster at vi kan blive snydt. Ganske enkelt. Det er faktisk kendetegnet på at vi har vist tillid, at vi åbner muligheden for at blive snydt. Tillid gør det muligt at snyde, og der kommer troen/tilliden til den anden ind. Vi skal ikke være bange for at blive snydt. Vi skal håndtere det.

Billedtitel: Gammelglad 

Give det fri
Hvis vi skal gøre det muligt at der kan ske mere end vi selv kunne komme på, så bliver vi nød til at give det fri, og give plads til at der kan ske ting vi ikke regnede med. Det er ledelse, og ja det er ikke styring.

Styring
I styring, skal der være styr på hvad der sker. Du skal forudse hvad der kommer til at ske. Imødekomme uforudsete hændelser, så du kan styre dem. Eller du kan begrænse så det er kun er muligt at der sker de ting du kan styre, eller er styrbare. Definitionen af hvad der kan og må ske, ligger så hos ledelsen, og kan fastholdes af ledelsen.

Ledelse
Ledelse er derimod at være i stand til at åbne rumme for muligheder der ikke fandtes før. Gøre det muligt at der sker mere end nogen af os troede der kunne ske. Noget andet end det vi regnede med der kunne ske. Så vi kan ikke forudse og imødekomme. Vi anerkender at vi ikke kan overskue de muligheder der er.

Ane en retning
Det betyder ikke at vi står tilbage. Der skal skabes et rum hvor det er muligt at eksperimentere, og det er en skabelse som ledelse kan. Vi kan også ane en retning, og et mulighedsrum i en retning. Derfor skal vi ikke bare give fri, men lede rummet. Det er bare noget andet end at styre.

Tillidskultur
Vi står ikke hjælpeløse i en tillidskultur. Vi kan lede en tillidskultur. Vi kan håndtere det at døren er åben til at der kan snydes. Vi skal bare være gode til at lave en kultur hvor det bliver opdaget hurtigt, og hvor det kan håndteres så det ikke får uoverskuelige konsekvenser. Det kan vi gøre som ledere i en tillidskultur.

Uden styring
Det er blot en anden måde at være leder på. Det handler ikke om at være lalleglad og naiv. Det handler om at tage ansvaret for en tillidskultur, og et sted hvor der kan ske ting vi ikke forudså. Vi kan godt understøtte det, og være i det, men det kræver blot andre kompetencer end styringskompetencen.

Improvisation

Som ung spillede jeg en del improvisationsteater. I dag er jeg lykkelig for det. Jeg har virkelig lært at gå ind i et rum og agere i et rum, hvor vi ikke kan forudse hvad der sker. Vi stiller os på scenen og ser hvad der sker. Jeg tror det bliver en vigtig kompetence. Og jeg kalder det kompetence fordi det er noget man kan øve sig på, og blive dygtig til. Det er ikke nok at være lalleglad og naiv.