fredag den 24. januar 2014

Inddragelse / Deltagelse

Inddragelse
Inddragelse er, at det er mit du inddrages i. Det kan være meget godt at der er en klarhed i hvem der bestemmer og hvad der er. Men du skal ikke forvente følelse af ejerskab fra andre end sig selv. Du skal måske heller ikke regne med at der kommer forslag til forandring, eller ønsker frem. Der er lidt ”take it, or leave it” over inddragelse.

Billedtitel:Ar

Deltagelse
Deltagelse er ikke tage folk ind i det, men give det bort til dem. I deltagelse tager du del. Så det skal være muligt for dig som deltager at få en del. Hvis du er den der har noget som du gerne vil have at andre deltager i noget betyder det med delene noget. Du bliver nød til at spørge dig selv: hvad vil du egentlig af med? Hvor meget vil du give bort?

Hvad kræver deltagelse?
Deltagelse giver følelsen af ejerskab. Følelsen af ejerskab skabes hvis man får noget at eje. At man får en del af det. Deltagelse kræver at man deler. Deler opgaver og deler ansvar. Deler oplevelsen. Her kommer fællesskab ind i billedet. Der er ikke noget der giver fællesskab som at dele noget. Være sammen om noget.

Oplevelser
Alle de følelser er noget der opstå ved store oplevelser sammen med andre, hvor man netop føler man har delt det, netop har haft det sammen. Jeg synes sjældent det sker i en biograf. Filmen kan ikke rigtig dele ud, og give noget til dig, men ved en koncert kan oplevelsen af at dele musikken med kunstnerne være stor. Hvis musikken kommer ”ud over scenekanten”. Altså: bliver en del af publikum.

Klag til dig selv
Jeg tror på fællesskabet der kan komme ud af det, men når professionelle og frivillige skal arbejde sammen, eller besøgende og ansatte, publikum og kunstnere er der noget på spil. Kvaliteten og ejerskabet. Er det publikums forestilling eller kunstnerens? Hvem skal stå inde for kvaliteten? Hvem kan man klage til hvis det ikke er som det skal være? Sig selv som deltager?

Kompetent aktør

Der er væsentlig forskel på inddragelse og deltagelse. Jeg tror på at vi som mennesker i dag er langt mere til deltagelse. Det giver simpelthen mere mening at få en del af det, og følelsen af at være kompetent aktør i verden, bliver styrket af at deltage. At få lov til at være kompetent aktør er vel næsten et krav i dag. Både fra borger, besøgende og fra publikum.