tirsdag den 5. juni 2018

Hvad vil du bidrage med? - uddrag fra bogen "Fra service til samskabelse - vejen til meningsfuld velfærd"


Hvad vil du bidrage med?
Når vi taler om deltagelse, kommer vi også ind på et grundprincip i samskabelse: det ligeværdige samarbejde. Hvad betyder det?


Det ligeværdige samarbejde er et vigtigt arbejdsredskab for kommunerne. Ansatte i en kommune er vant til at være de stærke og ansvarlige i et samarbejde. De er vant til at være dem med midlerne, viden og kunnen. Derfor kan det være svært at tale om et ligeværdigt samarbejde. Der har måske været tale om et samarbejde, hvor borgere eller grupper af borgere har kunnet hjælpe kommunen og så til gengæld har fået opfyldt nogle af deres ønsker.

Byttehandel
Puljer bygger på en byttehandel, hvor borgere har indsendt ansøgninger og fået det, som kommunen gerne ville have, at de skulle have. Husk på, at i forbindelse med puljer er det politisk bestemt, hvad pengene skal gå til. Så borgere har opfyldt kommunens ønsker og til gengæld fået nogle penge. Det samme gælder egentlig de såkaldte § 18-midler, der bevilges, så borgerne kan gøre det arbejde, som kommunen gerne vil have udført. Det er kommunen, der bestemmer, hvilke midler der er til rådighed (penge for det meste), og kommunen, der har bestemt, hvad der skal foregå.

Muligt at deltage
Det ligeværdige samarbejde kræver altså, at begge parter bidrager, men også, at det kan forhandles, hvem der bidrager med hvad. Og her skal borgerne have noget at skulle have sagt.
Mange medarbejdere i kommunerne arbejder med disse ting, og de er blevet bedre og bedre til at begynde med at lytte og give plads til deltagelse fra deres samarbejdspartneres side. Nogle gange møder de modstand, fordi borgerne/samarbejdspartnerne er så velopdragne i det gamle system, at de ikke forstår den nye form for samarbejde.

Hvad kan vi hjælpe med?
Det er en del af ligeværdighed, at man som udgangspunkt ikke bare kan ønske sig noget fra kommunens side og så regne med at få det. I et ligeværdigt samarbejde gælder, at begge parter bidrager. Når man ringer til kommunen og fremsætter et ønske, bør svaret være: ”Det vi hjælpe med! Hvad byder du ind med?”
Kommunen skal ikke overtage det hele, men give plads til, at borgerne så at sige ’kan tage delene’, men så skal delene også være frie. ”Hvem tager sig af det?”, bør være det spørgsmål, der ikke per automatik bliver besvaret med: ”Det gør kommunen”.
Samtidig kan det være vigtigt, at man fra kommunens side stiller spørgsmålet: ”Hvad vil I/du spille ind med?” eller ”hvad viI du bidrage med?” Bidraget bliver en del af projektet og skaber ejerskab af og deltagelse i projektet.