onsdag den 17. august 2016

Frivillig for kommunen

Har de frivillige overhovedet lyst til at være frivillige for kommunen?


Det er et spørgsmål der nok bliver spurgt mere og mere på gangene på rådhusene rundt om i landet. Umiddelbart kan det være svært at se at de vil det. De frivillige er ofte frie fugle, og vil gerne give udtryk for at ingen skal bestemme over dem. Men så snart at der er noget der er vigtigt, og giver mening, er der ingen problemer med at binde sig. Så snart at de frivillige får lov til at være betydningsfulde, og ikke skulle være “kommunen”, men blot sig selv, er de på banen. Jeg har et eksempel på dette:

Middelfart kommune har længe haft et mentor-program. Det er voksne der er mentorer for unge der har problemer med deres tilværelse. Hvad skal de være? Hvordan får de deres hverdag til at fungere? Er de parate til at tage valg?
Det er unge der er på vej til at blive store udgifter for en kommune, men bliver det ikke hvis de bliver støttet af en mentor.

I middelfart har man ansat en til at stå for mentornettet. Det handler om at uddanne mentorerne, være sparringspartner for dem og hjælpe med at organisere mentee og mentorer. Programmet har ingen problemer med at få frivillige mentorer. Så vidt jeg ved, er der venteliste…

Hvordan har de formået at få frivillige til at være frivillige for kommunen?

De har taget dem alvorligt. Giver dem undervisning og stiller krav til dem. De giver de frivillige lov til at være frivillige, og ikke kommunale.

Det samarbejde er en start på samarbejder, der kan føre til højere og højere grad af samskabelse. Samskabelse kan blive til hvis samarbejdet i f.eks mentorprogrammet bliver mere og mere ligeværdigt, og der bliver lyttet til de frivillige. De frivillige vil helt sikkert gerne bidrage med inspiration og se nye muligheder.

Til slut vil jeg sige at det er vigtigt at kommunen bliver ved med at være en del af samarbejdet. Det ville være useriøst at starte et samarbejde, og så forlade det så snart man kan se muligheden for det. Desuden er samarbejdet der giver perspektiver til at det kan blive højere grad af samskabelse.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar