fredag den 28. november 2014

Har vi det på hylderne?

Unge og puljer
Unge søger ikke puljer. De søger ikke de midler der bliver stillet til rådighed for dem. De har et projekt en ide og søger ikke penge. De vil gennemføre deres ide. Puljer og penge er ikke det de tænker på.

Billedtitel: Sørge-mus

Overdådige kurser i at bruge pulje-penge
Jeg har oplevet overdådige kurser i at bruge en puljes penge. Ingen ville bruge dem, og de brændte inde med pengene. Det betød at deres eksistensberettigelse var truet. Derfor betalte de gerne hotel, fuld forplejning og popcorn, og underviste i hvordan man sendte en ansøgning. Var det meningen?

Vi har opdraget aktører til at søge puljer
Faktisk er vi nu så velopdragne at vi ikke kommer på en ide først, men først læser hvad der er af puljer og derefter kommer på en ide til de puljer. Så er opdragelsen da lykkedes fuldt ud. Ingen kreativitet uden penge.

Mening
Det giver mening for de velopdragne. Vi gør som der bliver sagt, tænker på det puljepolitikkerne ønsker vi tænker på. De unge er derimod ikke blevet opdraget endnu. For dem giver det ingen mening. De spørger ikke efter at blive puttet i en pulje. De vil deres ide, og ikke på andres præmisser.

Ikke for de uopdragne
Som Rage against the machine siger det:“Fuck you I want do what you told me.” Det er svaret fra de unge der er blevet bedt om at skrive ansøgninger for at opfylde ministres og embedsmænds våde drømme. For puljer er styring og styring er ikke for de uopdragne.

Pulje-ideer
Men måske kan vi lære lidt af den holdning. Se på at ideerne er der. Vi får bare ikke øje på dem, fordi vi kun kan se ”pulje-ideer”. Når de unge kommer med deres perspektiv, kan vi måske slet ikke se at det er en ide. Det passer ikke ind i det vi har på hylderne.

Herredømme
Når en ung kulturaktør kommer og beder om hjælp må vi skuffe dem. Vi har ikke det de ønsker på hylderne. Vi har kun puljer, og den unge aktør spørger måske efter plads, tilladelse eller hjælp til organisering. Vi må derfor komme de unge i møde og frigøre os fra puljernes styring. Hvad sker der egentlig udenfor puljernes herredømme?


Læs også: En fest


Ingen kommentarer:

Send en kommentar