tirsdag den 26. juni 2012

Mission from God


Betyder det noget hvilke ord man bruger?
Ord er ikke uskyldige. De kommer i flok. Når man først har sagt kamp, har man åbnet døren for ord som : modstandere, allierede. Vinde, tabe,
Også er spørgsmålet om man har lyst til at byde de ord indenfor, hvis ordene er konstitutive, altså skaber en verden fordi den sætter vores fokus på bestemte ting, som alt så handler om. Det er den berømte historie med at manden med hammeren kun ser søm der skal hamres.
Når man så har modstandere og allierede, har man også kamp. Og kamp har krise med sig.
Hvis vi har sat scenen for vindere og tabere har man sat scenen for at få utilfredse medarbejdere. Det rum man byder dem er at de kan vinde eller tabe. Spørgsmålet er om man selv er parat til at vælge mellem at vinde eller tabe. At være modstander eller allieret. Det er et rum der ligger op til konflikt og utilfredshed. Enten kan du være vinder eller taber. Det kræver rigtig gode tabere at have en organisation der byder på det.
For at tilbyde andre muligheder kan ordene være en hjælp. På samme måde kan de nemlig være løftestang for at tænke anderledes. Andre ord kommer nemlig også med deres venner, og man har bydt andre ord indenfor, og dermed også andre muligheder.
Hvad hvis en leder er en historiefortæller? Og det at udøve ledelse er at fortælle? Så kommer ord som: fantasi, muligheder, visioner og forvandling.
Hvad hvis ledelse ikke er en kamp, men en organisk proces? Så kommer ord som: vækst, omsorg og samarbejde.

Sprog politi.
Monthy pyton har en sketch om et land hvor alle mennekser er glade. Det er fordi at alle dem der ikke er glade bliver dømt til døden. Den sketch fortæller noget om at man som leder ikke kan lave sprogpoliti. "Vi må ikke sige…" er simpelthen en dårlig sætning at stå på. Jeg har det selv sådan at jeg bliver fuldstændig rasmusmodsat og vil prøve at bruge et sådan ord så meget som muligt. Men det vi kan som fortæller-ledere er at give alternativer. Fortælle alternative historier, med alternative ord.
Ved selv at bruge andre ord har man budt deres venner med ind i rummet og derfor er det tit dem der bliver brugt.
Vi kan ikke bestemme hvilke ord folk skal bruge. Det er et frit land. Vi kan ikke dømme alle dem der er kede af det, til døden.
Hvis vi holder op med at være i kamp, kan det være at vi skal opgive at vinde, men vi får heller ikke nogen tabere.
At være leder skal være noget man gør af lyst og glæde. Det skal være et arbejde der føles meningsfuldt og livsgivende. Det skal varetages med ydmyghed og fortællelyst.
"You´re not on af mission from God."


Ingen kommentarer:

Send en kommentar